top of page

Modern Sihirbazlığın Babası: Robert-Houdin

Jean-Eugène Robert-Houdin (7 Aralık 1805 - 13 Haziran 1871), modern sihirbazlık tarzının babası olarak tanınan Fransız saatçi, sihirbaz ve illüzyonist.


Sihirbazlığı daha önceleri alt sınıflar için fuarlarda görülen bir eğlenceyken, Paris'te açılan bir tiyatroda sunduğu gösteri ile sihirbazlığı zenginler için bir eğlenceye dönüştürmüştür. Sihirbazlığı sokaklardan ve fuarlardan tiyatro sahnelerine taşımıştır. Büyücü vari sahne kostümlerini bir kenara bırakan ve bugün sahnede sihirbazları görmeye alışık olduğumuz smokini giyen ilk sihirbazdır.




Elektriği sihir oyunlarında kullanan ilk sihirbaz olup başarıları sorulduğunda doğaüstü güçleri olduğunu iddia eden “düzenbaz” ve sihirbazları ifşa etmiştir hatta görmeye alışık olduğumuz nesneleri kullanarak yarattığı illüzyon gösterilerinin ardından izleyiciye, hileleri ile ilgili teknik prosedürlerin makul bir açıklamasını sağlamıştır.


Yaşadığı yüzyıl dolayısıyla kendisini sahnelerde izleyemediğimiz Houdin, bize kadar ulaşmayı etkilediği büyük sihirbazlarla, kendi adını altına yazdığı unutulmaz oyunlarla ve kendinden sonraki nesli eğitmeyi amaçlayan, içerisinde bozuk para ve kart oyunlarının direktiflerini içeren kitaplarıyla 21. yüzyıla sihrini bulaştırmayı başarıyor.




Robert-Houdin ile özdeşleşen oyunlar:

Muhteşem Portakal: Masada yumurta, limon ve bir portakal bulunur. Daha sonra Robert-Houdin seyircilerin arasına girer ve bir hanımefendiden dantelli mendilini rica eder. Sırasıyla ellerine aldığı mendili, yumurtayı, limonu ve portakalı küçültüp un vari bir toz elde etti bunu gümüş bir şişeye aktarıp alkolle alevlendirdi. Bu sırada asistanı minik bir kutu içerisinde çiçeksiz, meyvesiz bir portakal ağacı getirdi. Alevle birleşen bu ağaç çiçeklenip meyve verdi. Ağaçtaki son portakalın içinde seyircinin mendili bulunuyordu.




Ağır-Hafif: Elektrik kullanılan bir sihir gösterisi. Houdin hırsızlara karşı koruma bulduğunu söyleyerek bu gösteriyi sundu. Sahnede bir sandık bulunur. İlk önce sahneye seyirciler arasından küçük bir çocuk çağırır bu küçük çocuk sandığı kolaylıkla kaldırır fakat küçük çocuğun arkasından sahneye çağrılan adam ne kadar uğraşsa da sandığı yerinden oynatamaz.


İkinci Gören: Robert-Houdin tiyatrosunu ilk açtığında, nadiren katıldı ve halkı tiyatrosuna getirecek daha olağanüstü bir şeye ihtiyacı olduğunu fark etti. Böylece, oğlu Emile'nin nasıl sıcak ve soğuk bir oyun yarattığına dair aptalca bir hikaye uydurarak iki kişilik bir zihin okuma eylemi yapma fikrine geldi ve Robert-Houdin'in bunu sahne için kullanmasına neden oldu. Daha önce John Henry Anderson tarafından sahnelenen bu oyun Houdin’in ellerinde bambaşka bir oyuna dönüştü. Bu versiyonda seyircilerde gösteriye dahildi. Kendisi seyircilerin elinden seçtiği nesneye dokundu zili çaldığında sahnede gözleri bağlı oğlu nesneleri detaylı bir şekilde anlattı. Daha sonra bu oyun iyice evrildi. Sahnede elinde bir bardak su olan oğlu seyircinin düşündüğü sıvı içeceği sadece elindeki suyu içerek tahmin etti.






Ayrıca Okumanız Tavsiye Edilir:

*Secrets of Conjuring and Magic: Or How to Become a Wizard by


*The Secrets of Stage Conjuring by





bottom of page