top of page

The Professor: Dai Vernon

Dai Vernon (11 Haziran 1894 - 21 Ağustos 1992) Kanadalı sihirbaz.



Asıl adıyla David Frederick Wingfield Verner, Ottova’da doğmuştur. Babası amatör bir sihirbaz olduğu için ilk numarasını yedi yaşında öğrenmiştir. Hatta gösterilerinde hayatının ilk altı yılını boşa harcadığını söyleyerek dalga geçer.


7 Yaşında sihire aşık olan Vernon’un ilk sahip olduğu sihirbazlık kitabı S. W. Erdnase tarafından 1902'de yayınlanan el çabukluğu sanatı üzerine kapsamlı bir kitap olan The Expert at the Card Table ‘dir. Vernon Royal Military College of Canada’da makine mühendisliği okumuştur ancak birinci dünya savaşı sırasında New York’a taşınmıştır. New Yorkta Clyde Powers’ sihir dükkanını keşfetmiştir. Burası yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde dünyaca ünlü sihirbazların buluştuğu bir dükkandır. Vernon burada dönemin önemli sihirbazları ile tanışmıştır. “Dai” adını alışı ise bir gazete yazarının David adı yerine onun Welsh lakap karşılığı olan “Dai” versiyonunu kullanmasıyla başlamıştır. Verner soyadının Amerikalılar tarafından sürekli ünlü buz patenci Vernon'un soyadıyla karıştırılmasından bunalan sihirbazın soyadını Vernon olarak değiştirmesiyle milyonların tanıdığı “Dai Vernon” ismiyle sonuçlanmıştır.





Ülke genelinde bilgeliği, el çabukluğu ve yeteneği sebebiyle “The Professor” adıyla bilinen Dai Vernon ayrıca “Houdini’yi kandıran adam” olarak da bilinir. The Sphinx gazetesi sayesinde adını duyurup profesyonel sihirbazlar tarafından saygı duyulsada Vernon 40’lı yaşlarına kadar amatör sihirbaz olarak tanındı. Jean Hugard ve Frederick Braue tarafındann yazılmış Expert Card Technique kitabına katkıları yeterli bir şekilde kabul edilmeyip açıklanmamış olsada, kitabın sonraki basımlarına ek bir sayfa eklenip Vernon’un katkılarına hak ettiği değer gösterilmiştir.


El çabukluğu hünerlerinin büyük bir kısmı yıllar içerisinde Dai Vernon tarafından ortaya çıkarılmıştır. Sihirbazlar arasında kartlar, bozuk paralar ve başka küçük eşyalarla yapılan bir çok close-up magic (yakın sihir) numarasının yaratıcısı ve geliştiricisi olduğu söylenir. 6 Halka ile yaptığı halkaların senfonisi oyunu günümüzde bile en popüler çin halkaları oyunudur. Ricky Jay, Persi Diaconis, Doug Henning, Larry Jennings, Bruce Cervon, Michael Ammar, John Carney and Richard Turner gibi isimlere mentorluk etmiştir.




Houdini’yi Kandıran Adam Adını Alışı: Daha önce sayfamızda konuk ettiğimiz Harry Houdini üç kere tekrar edildiğinde her sihir numarasını çözebileceği hakkında övünür ancak Dai Vernon ile karşılaşmalarında Vernon, Ambitious Card Routine oyununu yedi kere ardarda sergilemesine rağmen numarayı çözemedi.










bottom of page